Kan du dine plasttyper?

Bliver der brugt plastbearbejdning i din produktion? Måske står I selv for det, og måske får I det gjort ude i byen. Begge løsninger er rigtig gode.

Står du med plastbearbejdning i egne hænder hver eneste dag, kan du nok lige så godt klikke videre til næste indlæg. Denne artikel er lidt mere til jer, der har hørt om det, fordi I køber servicen eller overvejer at tage det ind i huset, og derfor gerne vil havde lidt indledende information.

Termoplast: 90% af plastforbruget
Der findes tre hovedtyper af plast til bearbejdning: termoplast, hærdeplast og elastomer. Den største af de tre kategorier er termoplasten, som anslås til at udgøre næsten 90 % af plastforbruget.

Det er altså en hel del – tænk lige over hvor meget plast, der bliver anvendt. Der, hvor du sandsynligvis oftest vil stifte bekendtskab med termoplast er til spåntagende plastbearbejdning.

Men hvad er det, der gør termoplast så fantastisk og brugbart? Jo, nu skal du høre. Termoplast er en fællesbetegnelse for typer, der kan formes ved opvarmning og som bliver fast igen ved nedkøling. Og denne proces kan du gentages masser af gange uden at skade materialet. Du har altså virkelig gode muligheder for at forme og skabe et godt resultatet.

Som nævnt er termoplast en hovedkategori. Det betyder, at den kan inddeles yderligere i amorf og delkrystallinsk plast – og her bliver det lidt nørdet. Forskellen på de to typer er nemlig bestemt af plastens molekylestruktur.

Men du kan også sagtens se forskellen uden på. Amorfen er gennemsigtig og spændingsfølsom, hvor delkrystallinsk plast fra naturen er farvet opal og kendetegnes ved at være meget kemikalieresistent.

Termoplast kan yderligere inddeles i amorf og delkrystllinsk plast, og her bliver det lidt nørdet. For de to typer er nemlig bestemt af plastens molekylestruktur.

Husk temperaturbestandighed i din plastbearbejdning
I forhold til temperatur kan vi tilføje endnu en inddeling. Denne gang vil jeg nærmere kalde det niveauer end typer. Forestil dig en pyramide, som er delt vertikalt på midten med Amorf på den ene side og delkrytallinsk plast på den anden.

Fra bunden bygges pyramiden først på standardplast, der er varmebestandigt op til 100 grader. Herefter kommer konstruktionsplast i midten, der kan klare op til 150 grader.

Og på toppen ligger High Performance Plast (HPP), der har en temperaturbestandighed på hele 300 grader. Så er der ikke noget at sige til, at HPP karakteriseres med blandt andet ildfasthed, høj varmekapacitet, god varmeledning og varmeudvidelse.

Har du stadig mod på plastbearbejdning?

Ellers har jeg godt nyt til dig. Du behøver ikke selv at tage den del af produktionen ind i eget hus. Der findes nemlig flere specialister herhjemme. En af de virksomheder, som du kan overveje, er LPM Production A/S fra Ølgod. Her får du danske eksperter, der har helt styr på plastbearbejdning og typer.

For en ting er at kende sine plasttyper, men plastbearbejdning dækker jo over mange teknikker. CNC-langdrejning, CNC-automatdrejning eller hvad med 3- og 5-akset plastbearbejdning?

Mulighederne er mange, og anbefalingen herfra er klar: Rådfør dig med en fagmand eller specialist. Vi har heldigvis masser af dygtige folk i dansk produktion, så lad os endelig gøre brug af vores egen viden og ekspertise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.