Overvejelser før valg af A-kasse

Der er mange ting man skal tænke over før man vælger en a-kasse, og valget er ikke altid lige nemt. Jo, man kan jo godt bare tage det første det bedste, men hvis man virkelig mener det bør man bruge lidt tid på at vælge den helt rigtige – det bliver man gladere for i længden.

Skal man overhovedet have en a-kasse?

Det første spørgsmål man kan stille sig selv er jo om man overhovedet bør have en a-kasse. Det kan man have en længere diskussion om, og det kommer meget an på hvilket job man har, hvad ens fremtidsplaner er, og mange andre faktorer.

Men grundlæggende set er det en rigtig god ide at have en a-kasse, for man ved aldrig hvordan jobmarkedet ser ud i fremtiden. Det kan godt være at der lige nu er vild efterspørgsel efter det man laver, men man ved bare aldrig hvordan det ser ud om fem år, og historien har vist os igen og igen at det pludselig kan skifte, og så kan man risikere at stå uden job.

Der er dog tilfælde hvor man kan sige at det at have en a-kasse måske er mindre vigtigt. Det kan f.eks. være at du er ansat i forsvaret på en 5-årskontrakt. I det tilfælde giver det ikke meget mening at melde sig ind i en a-kasse før måske lidt inden kontrakten slutter.

Eller det kan være man planlægger at rykke til udlandet om et år eller to, og så har man jo ikke meget brug for den hjælp en a-kasse kan give. Man skal bare her være opmærksom på at man jo så bare er meget låst hvis ikke man vælger en a-kasse – man kan ikke bare lige blive hjemme i stedet, og hvis man gør skal man i hvert fald melde sig ind i en a-kasse så hurtigt som muligt.

Bør den have et fokusområde?

Der er mange a-kasser, og det kan være meget relevant at undersøge dem der har specielle fokusområder som de gerne vil være særligt dygtige til. Det kan f.eks. være en a-kasse som denne der har funktionærer i fokus, og som det derfor vil give rigtig god mening at melde sig ind i hvis man er funktionær.

Der er mange andre a-kasser der også har mange andre fokusområder, så er man i en speciel branche eller stilling så se om man ikke kan finde en a-kasse målrettet dette.

Skal det være en stor a-kasse?

Noget andet man godt kan diskuttere med sig selv er om den a-kasse man så finder skal være en stor eller en mindre a-kasse. Der er flere ting der taler for og imod, og valget afhænger derfor lidt af hvad man synes om de her ting.

Det der taler for at vælge en stor a-kasse som den du kan se her er at der bare er nogle stordriftsfordele som de store har. Det kan f.eks. være på administrationen. Der skal jo betales noget husleje og lønnes nogle sekretærer og en chef, og det er uanset hvor mange medlemmer man er. Så er det alligevel sjovere at være 10.000 medlemmer om at betale regningen frem for kun at være 1000.

I en stor a-kasse har de som regel også bedre midler til at lave lidt mere målrettede kurser (fordi der er flere medlemmer og derfor flere der sidder med samme behov) ligesom de måske kan tiltrække dygtigere ledelse.

På den anden side kan man i de små a-kasser nogle gange finde nogle ildsjæle der virkelig brænder for det de laver, og man risikerer ikke på samme måde at blive glemt som man gør det med de store a-kasser. Så valget kommer an på hvad man synes om de her ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.