Sådan har møblet fået sin plads

Møbler er en del af vores hverdag. Vi bruger dem hele tiden om det er på arbejdet eller i hjemmet. Vi bruger dem til at sidde på, hvile på, sove på og opbevare ting i. Du kan som regel flytte dine møbler, de er altså ikke fastgjort. Et møbel kan dog også være indbygget i din bolig, som f.eks. en alkove eller et indbygningsskab. Igennem tiden har vores møbler skiftet former, materiale og funktioner. På møblets udformning kan det oftest se hvornår det er lavet. I vores tid er der et stort fokus på bæredygtighed og andre former for materiale som også kan ses på møblerne. Et andet fokus i vores tid er funktionalisme. Det kan være en fordel med et møbel med mange forskellige funktioner. Eksempelvis kan du have et bord med opbevaringsmulighed.

Udvikling af møbler gennem tiden

De typer møbler som vi kender fra hverdagen, stole, senge, borde og kister blev opfundet i oldtiden. Mange møbeltyper er fra 1700-tallet. Møbler fra den tid er f.eks. chatol, kommode, og lænestol. Møblerne fulgte den generelle stil som var i tiden. I 1800-tallet var spisestuer en almindelighed. I begyndelsen af 1900-tallet blev mange af borgernes møblementer fremstiller på fabrikker og det gjorde møblernes pris faldt. Igennem 1900-tallet er der blev udviklet møbler som f.eks. arbejdsmøbler og børnemøbler. I 50’erne og 60’erne blev der lavet en del danske designikoner som vi stadig kender i dag. Der er mange retninger på den stil vi har nu. Der ses både Retromøbler, klassiske møbler og minimalistiske møbler.

Hver stol sin historie

Stolen kendes fra oldtiden som en trone eller taburet. De ældste stole der findes, er fra Egypten. Det er gravfund fra det 3.-2. årtusind f.Kr. De har tit ben som ligner dyreben. Romerne og grækerne har også sat deres præg på udformning af stolen. De havde buede ben og ryglæn. Udbredelsen af kasselignende stole begyndte i middelalderen. Det var først da renæssancen begyndte at der blev skabt andre typer. Den simple bondestol har nærmest altid været her. I barokken begyndte der nu at blive udformet stole til borgerskabet. I klassicismen opstod en tilbage til antikke møbler. Det var også i denne tid gyngestolen kom frem. I 1900-tallet blev der sat fokus på materiale, form og udsmykning. Se mere om kultur og møbler her.

Opbevaring i møblerne

Kommoden kommer fra 1700-tallets Frankrig. Det var i rokokotiden. Dengang var kommoder ofte opstillet i par. Kommoden blev på kort tid meget populær og er et af de møbler som findes på tværs af sociale klasser. De findes i alle mulige materialer. I gammel tid var et skab en indbygget del af stenhytten. I antikken opstod de skabe vi kender med fritstående sokkel eller fødder i Europa. Skabe med fyldninger kom frem i 1200-tallet. De kunne være med dobbeltdøre og kunne blandt andet anvendes som klædeskabe. Ud over de nævnte skabe findes også bogskabe ned glasruder, de meget popilære vitriner, hjørneskabe og vægskabe. I 1960’erne kom der mange indbygningsskabe i hjemmene. De kan fylde en hel væg i rummet og er praktiske til masser af opbevaring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.