Sunde opskrifter – som du sagtens kan drikke vin til

Drik vin med god samvittighed

Vin – og alkohol i det hele taget – er måske ikke så forbudt, som vi går og tror. Flere og flere undersøgelser viser, at alkohol og vin kan have sine fordele. Blandt andet anbefaler tilhængere af LCHF-kuren, at rødvin (sammen med mørk chokolade) er varer som bestemt er tilladt som hyggeindtagelse. Det lyder jo helt romantisk. Men hvad er det så der forsvarer indtagelsen af vin? De fleste forskere er faktisk enige om at moderate mængder af alkohol er decideret godt for kroppen. Der har længe været snak om at, alkohol blandt andet er godt imod hjerte-karsygdomme. Man ved desuden også, at alkohol øger HDL-kolesterolet, som er det gode kolesterol. Specielt rødvin kan indeholde ingredienser som er fordelagtigt for helbredet. Rødvin indeholder nemlig antioxidanter (disse er kemiske stoffer som forhindrer oxidativt stress, som er en art, der nedbryder kroppens celler). I netop rødvin findes der antioxidanterne resveratol, flavanol og antocyanidin.

Tidligere undersøgelser har i øvrigt også vist, at rødvin kan beskytte imod prostatakræft. Igen med understregelse af, at det er under forudsætning at alkoholen indtages i moderate mængder.

Sunde madvarer til rødvinsdrikkeren

Madvarer som er gode, at kombinere med rødvin er blandt andet oksekød. Oksekød og rødvin går utroligt godt sammen. Og der findes heldigvis mange sunde opskrifter som kan laves af oksekød. Lav for eksempel en lækker bøf med en god salat og en sund, hjemmelavet dressing eller olie til. Coleslaw eller bønnepomfritter er også et rigtig godt og sundt alternativ hertil. Oksekød kan også bruges til at lave en sund og lækker burger. Opskriften her til er, at man skærer de grøntsager som man foretrækker normalt (og andre sunde ingredienser). Bøffen laves som normalt, men brødet erstattes af svampe, såsom portobello svampe. Lige netop portobello svampen indeholder utrolig få kulhydrater og ingen fedt. Til gengæld indeholder den en stor mængde proteiner, B- og K-vitamin, kostfibre og mineralerne jod, selen og kalcium. De er derfor et rigtig sundt alternativ til det kulhydratholdige brød, som man normalt bruger til burger. Svampen kan i øvrigt bruges til rigtig mange andre retter – den kan grilles, sauteres, bages, anvendes i gryderetter og wok. Den kan tilsættes olie, persille, ost, hvidløg og alt hvad hjertet ellers begærer.

Alternativt kan du også kokkerere en lasagne bestående af oksekød, squash, gulerødder, blegselleri eller lignende som du godt kan lide (eksperiment eventuelt). For at gøre lasagnen endnu mere sund og mættende, brug da lasagneplader lavet på fuldkorn.

Der findes desuden også mange lækre opskrifter med rødvin i!

Sunde madvarer til hvidvinsdrikkeren

Så hvilket, sundt mad er lækkert at spise i kombination med hvidvin? Fisk indeholder omega-3-fedtsyre og D-vitamin som er rigtig gode for vores hjerne og hjerte og desuden livsnødvendige for os menneskers helbred. D-vitamin styrker blandt andet knoglerne, som bevirker at tarmene bedre kan optage kalk fra kosten. Fisk er altså rigtig god i kombination med hvidvin. Et eksempel kan være hummer, rejer (desuden også østers, krabber med videre) og disse gør sig rigtig godt sammen med syrlige hvidvine. Tilbered eventuelt en laks sammen med noget broccoli, som laks passer godt sammen med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.