Vi tester de bedste og billigste LED artikler

Når der skal vælges belysning til hjemmet, kan det føles som en mindre jungle at begive sig ud i. Førhen var der en slags pærer, og ellers hed det olielamper og stearinlys. Nu findes der mange forskellige pærer at vælge imellem, hvor funktionerne også er forskellige: nogle er energibesparende og derfor godt for miljøet, andre giver et dejligt blødt lys – og findes der monstro en mellemting? Ja – adskillelige. Vi har derfor skrevet denne artikel for at give dig et større overblik, næste gang du skal handle pærer til belysning.

Og rådene her kan du bruge uanset om du køber i din lokale isenkræmmer eller om du køber I en større virksomhed som engroslys.

Energibesparende pærer

LED og sparepærer bruger meget mindre end eksempelvis halogenpærer. Med LED-pærer sparer du op til 5 gange så meget på strømmen, hvilket både kan mærkes på pengepungen og miljøet. Så føler du, at din el-regning er urimelig, kan det være en god ide at tjekke dit hjem igennem for hvilken type pærer, du har. De kan godt synes ret dyre, men der er det vigtigt at tænke på, at de har en langt længere levetid end andre pærer. De kan nemlig holde op til 10 år, hvor halogenpærerne holder i ca. 2 år. I starten, da de førse LED og sparepærer kom frem, har der været en del utilfredshed omkring det lys, som disse pærer giver. Det har nemlig typisk været et ret koldt eller hårdt lys, hvilket står i stor kontrast til den varme belysning som f.eks. glødepærer giver. Heldigvis findes der råd at hente, hvis det er vigtigt for dig med varmere lys. Det kan f.eks. være rigtig rart i soveværelset eller i stuen, hvor man gerne vil have belysning, men også gerne vil have et roligt, varmt lys. Hvis du vil have sparepærer med varmt lys, skal du gå efter et Kelvin-tal mellem 2.700 og 3.300. Der er også endnu en vigtig ting at huske, når du skal handle efter LED-pærer, og det er hvilket forbrug det har. Typisk vil pærer være angivet i Watt, men LED-pærer og sparepærer er angivet i Lumen. Heldigvis står der en oversigt i langt de fleste forhandlere, og ellers kan du som huskeregel tænke på, at 10% af Lumen svarer ca. til hvad du får i Watt (f.eks. er 40 W svarende til 470 lm).

Glødepærer

Mange butikker er begyndt at forhandle glødepærer igen – mest af alt fordi de ser (undskyld sproget) skide godt ud! I glødepæren ser du en tråd, som gløder med lys, og det giver et helt bestemt lys. De koster en del mere i strøm, og de har faktisk været ulovlig for en periode. Det er netop derfor, at der er så meget fokus på dem nu her – for vi har ikke set dem længe. De blev gjort ulovlige, idet LED-pærerne kom til, netop pga deres høje elforbrug. Mange vil faktisk også hellere købe glødepærer end LED-pærer fordi det er billigere for dem nu og her – men der skal vi huske på at det altså ikke er billigere i længden, fordi de netop ikke holder så meget. Så hvis en LED-pærer koster ca. 3 gange så meget som en LED-pærer, skal vi huske på at LED-pæreren tilgengæld holder ca. 5 gange så lang tid, og samtidig er meget billigere i forbrug. De kan altså være billigere når du køber engroslys, men dyrere i længden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.